Joulupöytä on parhaimmillaan kuin seniorin muistitesti
Blogitekstin kirjoittaminen yksinäisyydestä joulun yhteydessä on niin itsestään selvä aihe, että tekoälykin pystyisi siihen. Siksi lähdinkin lähestymään aihetta hieman eri näkökulmasta ja tekstin loppuun lisäsin vielä muutamia käytännön vinkkejä meille ikääntyvien läheisille. Päällimmäisenä ei siis ole kysymys, mistä löytyisi seuraa vanhukselle.
Joulu yllättää tunnepitoisuudellaan
Joulunaikaan liittyy monella meistä voimakas tunnelataus ja erilaisia odotuksia. Eivät ne ole vain lapset, jotka odottavat lahjojaan ja pyörivät väkkäränä pitkin seiniä pukkia odottaen. Moni aikuinen ei välttämättä edes tunnista itsessään lapsen kaltaista tunteiden vuoristorataa ja kasautuvaa odotuksen painetta. Me emme vain odota lahjoja, vaan läheisiä kylään tai tiettyjen traditioiden toteutumista odottamallamme tavalla. Jos toiveemme eivät täytykään, saattaa se saada aikaan tunteenpurkauksen, joka vetää vertoja jopa taaperon kiukkukohtaukselle.
Jouluna myös tiivistyy lähes käsinkosketeltavaksi se, ketkä eivät enää ole tätä joulua kanssamme viettämässä. Omat muistoni lapsuudenjouluista rakentuvat pitkälti äitini vanhempien ympärille. Äitini isä teki maailman parasta perunalaatikkoa. Niinäkin vuosina, kun vietin joulun puolisoni suvun parissa, lähetti isoisä vanhempieni mukana minulle makumuistamiset. Edelleen joka vuosi, kun kypsyvän perunalaatikon tuoksu täyttää keittiön, palaan muistoissa lapsuuteni jouluihin ja mummulan joulupöytään.
Saman pöydän ääressä
Ylisukupolvinen kanssakäyminen on sellaista henkisen perinnön jakamista, jonka ymmärtää usein vasta liian myöhään. Toivottavasti sinä, lukijani, voit viimeistään tämän tekstin äärellä havahtua siihen rikkauteen, jota vanhemmillamme ja heidän vanhemmillaan on meille antaa. Joulu jos mikä on aikaa, jolloin useampi sukupolvi kerääntyy saman katon alle ja ehkä samaan joulupöytäänkin. Näihin hetkiin kannattaa tarttua ja avata keskustelua esimerkiksi entisaikojen jouluista. Monesti omien sukulaisten historian hahmottaminen voi auttaa ymmärtämään paremmin tiettyjä suvun tapoja ja jopa tuntemaan itseä syvemmin – olemmehan itsekin sukupolvien ketjun tuote.
Kaikki meistä eivät ole niin onnekkaassa asemassa, että saivat kaivaa muistinsa sopukoista sukulaislasten nimiä tonttulaulujen tuoksinassa. Moni ikäihminen antaisi todennäköisesti paljonkin saadessaan joulupöydässä muistella mikä kenenkin ammatti on tai millä luokalla kukin lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi onkaan. Yhteisöllisyys ja sukupolvien yhteen kokoontuminen toimii myös turvaverkkona ikääntyneelle. Yhdessä voidaan pysyä kartalla, milloin toimintakyvyssä tapahtuu muutoksia, jotka vaativat toimenpiteitä. Nämä havainnot ottaisin kuitenkin esiin vasta joulun pyhien jälkeen, jottei se aiemmin mainitsemani tunnelasti ryöpsähdä huolta kantavan omaisen niskaan.
Kirjoittanut: Pauliina Kukkonen, sote-alan ammattilainen, koulutettu kokemusasiantuntija ja perheenäiti.
Pauliinan elämänmakuisia julkaisuja pääset seuraamaan somessa @suupuhtaaksi.
Mitä tehdä, jos epäilee läheisellä muistisairautta?
Muistivaikeuksien taustalla on usein jokin muu syy kuin muistisairaus, muistutetaan Terveyskylän artikkelissa Muistivaikeudet johtuvat usein muusta syystä kuin muistisairaudesta (viitattu 26.12.2024).
Mikäli kuitenkin epäilet läheiselläsi muistisairautta, Käypä hoito -suosituksessa (Muistisairaudet, viitattu 26.12.2024) on kuvailtu mm. seuraavia muutoksia, joita voi pitää silmällä:
- Keskustelun seuraaminen vaikeutuu
- Monimutkaisista harrastuksista vetäytyminen
- Talouden suunnittelu heikkenee
- Ongelmat lääkityksestä huolehtimisessa
- Muistitukien käyttö
- Ajokyvyn heikkeneminen
- Asianmukaisen pukeutumisen vaikeudet
- Tavaroiden kadottaminen
- Eksyminen
”Potilaiden ja omaisten näkemykset ovat keskeisiä muistisairauspotilaiden tutkimuksessa ja hoidossa.” toteaa Juha Rinne, professori ja suositustyöryhmän puheenjohtaja Tyksistä. Rinne korostaa myös muistioireiden syyn selvittämisen tärkeyttä jo varhaisessa vaiheessa (Päivitetty Käypä hoito -suositus painottaa muistisairauden varhaisen diagnosoinnin tärkeyttä, viitattu 26.12.2024).
Tukea muistisairaan läheisille tarjoaa esimerkiksi Muistiliitto Muistisairaan läheiselle - Muistiliitto